Ankka-Nautela luontopolku

Ankka-Nautela luontopolku on koko perheen patikointipolku, joka kulkee Liedon kirkonkylän laidalta Nautelankoskelle. Polku on jaettu neljään osaan, joista on helppo valita itselleen sopiva matka.

Reittikuvaus

Ankka-Nautela luontopolku kulkee metsäpolkuja ja rauhallisia hiekkateitä pitkin Ankan asuinalueelta muutaman kilometrin päästä Liedon keskustasta Nautelankosken kulttuurimaisemaan. Yhteen suuntaan matkaa kertyy 8 kilometriä ja edestakaisin koko polku on 16 kilometriä pitkä. Polku on jaettu neljään osaan, joista on voi valita itselleen sopivan matkan. Polun varrella on nuotiopaikka ja laavu, katoksellinen taukopaikka ja opastauluja. Ota nuotiopaikalle omat polttopuut mukaan. 

Polku kulkee pitkälti yksityisten maanomistajien metsissä, joissa on lähiaikoina tehty hakkuita. Ankka-Nautela luontopolku on pääosin helppokulkuinen, vaikka juurakoita ja pieniä nousuja kallioille on. Polut voivat olla paikoitellen märkiä, joten patikointiin on syytä varustautua vedenpitävillä kengillä. Vintalan vaelluksella on tienylityksiä ja jyrkkä mäki, joten sitä osuutta suositellaan etupäässä aikuisille retkeilijöille.

Ankan lento 

Ankan lento on Ankka-Nautela-polun eteläisin osa. Se kulkee Ankan asuinalueelta nuotiopaikalle ja laavulle. Polku on yhteen suuntaan 1,3 kilometriä pitkä ja edestakaisin 2,6 kilometriä. Seuraa mennessäsi Nautela-viittoja ja palatessasi Ankka-viittoja. Rauhallisen evästauon kanssa retkeen kannattaa varata pari tuntia. Ota omat polttopuut mukaan. Auton voi jättää Ankan pysäköintialueelle. 

Kukkulan kuningas 

Kukkulan kuningas on mukava, lyhyt polku lapsiperheille. Se kulkee eläinten hautausmaalta näköalapaikalle kallion laelle. Matkan varrella on opastaulu, joka kertoo mielenkiintoisista luonnon ilmiöistä. Polku seuraa aluksi Poson polkua ja sillä kuljetaan myös pitkospuilla.

Polku on yhteen suuntaan 0,7 kilometriä, edestakaisin 1,4 kilometriä ja sen kulkee puolessa tunnissa – tunnissa. Seuraa mennessäsi Nautela-viittoja ja palatessasi Ankka-viittoja. Auton voi pysäköidä eläinten hautausmaan pysäköintialueelle. Siitä voi kulkea myös 0,6 kilometriä yhdyspolkua pitkin nuotiopaikalle Ankkaan päin. Ota omat polttopuut mukaan.

Poson polku 

Poson polku kulkee eläinten hautausmaan pysäköintialueelta Poson taukopaikalle. Reitin varrella on opastauluja, joissa kerrotaan mielenkiintoisista luontokohteista siirtolohkareista silokallioon ja kangasmetsistä kolopuihin. Taukopaikalla on katettu eväspöytä ja penkit.

Poson polku on yhteen suuntaan 2,9 kilometriä ja edestakaisin 5,8 kilometriä, ja sen taivaltaa kahdessa tunnissa. Polku seuraa aluksi Kukkulan kuningas -polkua ja sillä kuljetaan myös pitkospuilla. Seuraa mennessäsi Nautela-viittoja ja palatessasi Ankka-viittoja. Auton voi jättää eläinten hautausmaan pysäköintialueelle. Siitä voi kulkea myös 0,6 kilometriä yhdyspolkua pitkin nuotiopaikalle Ankkaan päin. Ota omat polttopuut mukaan.

Vintalan vaellus 

Vintalan vaellus on Ankka-Nautela luontopolun pohjoisin polku ja se kulkee Nautelankosken ja Poson taukopaikan välillä. Taukopaikalla on katettu eväspöytä ja penkit. Reitti kulkee metsäpolkujen lisäksi myös peltojen reunustamilla hiekkateillä ja kuntorataa pitkin.

Polulla on jyrkkä mäki ja kolme tienylitystä, minkä takia polkua suositellaan aikuisille. Tienylityksistä Vintalantie on päällystetty ja kohtuullisen vilkkaasti liikennöity. Vintalan vaellus on yhteen suuntaan 3,3 kilometriä ja edestakaisin 6,6 kilometriä. Aikaa vaellukselle kannattaa varata 2,5 h. Auton voi jättää Nautelankosken pysäköintialueelle. Seuraa mennessäsi Ankka-viittoja ja palatessasi Nautela-viittoja.