Kuusiston linnanrauniot ja Kappelinmäen luontopolku

Yleistiedot

Vaikeusaste: Helppo-keskivaikea
Pituus: 0,5 - 3,5 km
Kesto: 1 - 3 h
Reittimerkinnät: Polut on merkitty maastoon vihreillä tolpilla. Polkujen varrella on opastauluja alueen luonnosta ja kulttuurikohteista.
Soveltuvuus: Linnanraunioiden osuus sopii myös liikuntarajoitteisille. Kappelinmäen luontopolku sisältää nousuja ja laskuja ja on osin hieman vaikeakulkuisempaa. Reittivalinnoilla voi vaikuttaa vaikeusasteeseen.

 

Yleiskuvaus

Kuusiston piispanlinnan rauniot, historiallinen kartanomiljöö ja kaunis luonto muodostavat ainutlaatuisen kulttuuriympäristökokonaisuuden.

Opastauluin varustettu reittikokonaisuus tarjoaa tietoa ja elämyksiä niin luonnon- kuin kulttuurinnälkään upealla, osin Natura-alueisiin kuuluvalla luonnonsuojelualueella. Eri polkuvaihtoehdoista löytyy sopivia reittejä kaikenikäisille ja -kuntoisille retkeilijöille, ja linnanraunioiden palveluvarustus nuotiopaikkoineen ja esteettömine kuivakäymälöineen tekevät paikasta myös helpon ja oivan eväsretkikohteen.


Reittikuvaus

Kohteen reitistö koostuu kahdesta eripituisesta ympyräreitistä (Kappelinmäen luontopolku ja Kuusiston linnanrauniot) ja niiden ja parkkipaikan välillä kulkevista yhdyspoluista sekä Kappelinmäen laelle nousevasta pistopolusta. Linnanrauniot kiertävä polku (0,5 km) on tasainen ja helppokulkuinen, ja se sopii myös liikuntaesteisille kierrettäväksi avustajan kanssa. Pidempi Kappelinmäen luontopolku (1,2 km) on maastonmuodoiltaan haastavampi: polulla on sekä nousuja että laskuja ja polku ei ole joka paikassa tasainen. Etenkin mäen laelle johtava pistopolku on paikoin jyrkkä ja siten vaikeakulkuisempi. Pituus parkkipaikalta koko reitistön pistoineen kulkien takaisin lähtöpaikalle on noin 3,5 km.

Kappelinmäen luontopolulle johtava reitti alkaa Linnanrauniontien päässä ennen kartanoa olevan pysäköintialueen laidalta. Luontopolku kiertää korkeaa Kappelinmäkeä ja mäen päälle vie myös pistopolku, jolta avautuu komea näköala Kuusistonlahdelle. Mäen päällä on kaksi penkkipöytää eväiden syömistä varten. Reitin varrella voit bongata Kuusistonlahden Natura-alueen linnustoa ja lukea opastetauluista alueen kasvillisuudesta, linnuista ja historiasta. Mäen kupeilla on runsaasti jäänteitä kartano- ja linna-ajan asutuksesta, ja sen pohjoispuolella on kiviaidan ympäröimä alue, jonka arvellaan olevan linnaan liittynyt hautuumaa.

Luontopolku kulkee pääosin lehtomaisessa, tuorepohjaisessa kuusikossa. Lähemmäs kartanoa tultaessa kasvillisuus vaihtuu kulttuurivaikutteiseksi lehdoksi ja kartanoon johtavalla puukujanteella kasvaa vanhoja istutettuja jalopuita. Kappelinmäen kulttuurilehto onkin luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Myös muu kasvillisuus heijastaa alueen entistä käyttöä. Parkkipaikalta luontopolulle johtavan polun vierellä kasvaa niitty, joka on paikallisesti arvokas perinnemaisema-alue. Kasvillisuuden lisäksi myös alueen linnusto ja hyönteislajisto on runsasta ja harvinaisuuksia esiintyy. 

Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin 1200-luvun lopulla Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi ja hallintakeskukseksi Piikkiönlahden rannalle, jossa se palveli kirkkoa uskonpuhdistukseen asti. Kaikkiaan Kuusiston linnan isäntinä ehti olla 15 katolista piispaa. Linnaa rakennettiin, korjattiin, lisärakennettiin ja käytettiin yhteensä pari vuosisataa, ja loistokauttaan se eli 1400-luvulla piispa Maunu Tavastin aikaan. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Kiviä käytettiin alueen muiden rakennusten pystytys- ja korjaustöihin ja lopulta mahtavasta linnasta jäi jäljelle vain sen pohjakerros, joka sekin oli vuosisatojen saatossa peittynyt suurelta osin maakerrosten alle. Linnan raunioiden esiin kaivaminen aloitettiin vuonna 1877, kun paikalla käynnistyivät arkeologiset tutkimukset. Tutkimus- ja restaurointityöt ovat jatkuneet tähän päivään asti, ja rauniot ovatkin yksi maamme merkittävimmistä keskiaikaisista arkeologisista kohteista. Piispanlinnan rakennusvaiheista ja raunioilla suoritetuista tutkimuksista kertova, kookas opastaulu löytyy inva-parkkipaikan reunalta raunioiden kupeesta.

Koko reitistön kiertämiseen tarvitset aikaa noin kaksi tuntia, mutta varaa toki aikaa myös linnanraunioiden tutkimiseen. Kiertämällä vain Kappelinmäen luontopolun tai linnanrauniot (vain invapysäköinti!) voit säädellä reitin pituutta ja vaativuutta. Niemen kärjestä löydät sekä nuotiopaikan että puuceet. Polut on merkitty maastoon vihreillä tolpilla.

Kohteen kuvaus Metsähallituksen sivuilla:
http://www.luontoon.fi/kuusisto
Kohteen kuvaus Visitkaarina.fi-matkailusivuilla.
http://www.visitkaarina.fi/nauti/luonto/kuusiston_alue/fi_FI/kuusisto_luontopolku/
Lue lisää Kuusiston piispanlinnan historiasta: http://www.visitkaarina.fi/nae_ja_koe/fi_FI/kuusistonlinna_historia/

 

Nähtävyydet

Kuusiston kartano http://www.visitkaarina.fi/nae_ja_koe/kartanot/fi_FI/kuusisto/
Kuusiston linnanrauniot http://www.visitkaarina.fi/nae_ja_koe/fi_FI/kuusisto/
Keskiaikainen hautuumaa https://www.kyppi.fi/to.aspx?id=112.1000021971
Kappelinmäen näköalapaikka


Hyvä tietää

Osoite: Linnanrauniontie 556, 21620 Kaarina
Koordinaatit: EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6704952, 250080
KKJ:n yhtenäiskoordinaatisto: 6707768, 3250148

ETRS89/WGS84:

 

ast. min. sek.

ast. min. (desimaali)

ast. (desimaali)

Lat:

60° 24' 12,251"

60° 24,20418'

60,403402955°

Lon:

22° 27' 41,711"

22° 27,69518'

22,461586352°

Kuusiston piispanlinnan rauniot on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla. Lisäksi tulenteko on kielletty, kohteessa on erikseen rakennettu nuotiopaikka.

Linnan ja Kappelinmäen alue sijaitsee osin Kaarinan metsät Natura 2000 -alueella ja osa kuuluu Kuusistonlahden Natura 2000 -alueeseen. Kaupungin omistama osa Kappelinmäen alueesta on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Vuonna 2008 alkaen kartanon lounaispuolella rantaniityllä on ollut lintutorni, jonne kävijät opastetaan yhteiseltä parkkipaikalta. Lintujen bongausharrastuksen lisääntyessä on kiikarin kanssa kyttäilevä lintumies tullut tutuksi näyksi koko alueella.

 

Saapuminen

Autolla
Helsinki – Turku-tieltä (nro 110) käännytään Kaarinassa Saaristotielle (nro 180). Kahden kilometrin jälkeen käännytään vasemmalle, Linnanrauniontielle, jota ajetaan 7,5 km, minkä jälkeen tien vasemmalla puolella on pysäköintialue. Kuusiston linnanraunioille jatketaan siitä kävelemällä vielä 700 m.

Bussilla
Turun suunnasta Föli eli Turun seudun joukkoliikenne ulottuu arkipäivisin linnanraunioiden pysäköintialueelle asti. Linjalla 801/27.A ja 27.2 pääsee pysäkille (nro 6213) Saaristotien ja Linnanrauniontien risteykseen. Tästä risteyksestä, Linnanrauniontien varrelta vaihdetaan Kaarinan sisäisen liikenteen linjalle K2, jonka päätepysäkkinä on Kuusiston kartanon pysäköintialue. Tästä kävellään linnanraunioille noin 700 m. Huom! K2 liikennöi maanantaista perjantaihin, ei viikonloppuisin. Turkuun päin mennessä Saaristotien pysäkin numero on 6214.  

Pyörällä
Saariston Rengastieltä on vain lyhyt poikkeama linnanraunioille. Helsinki - Turku-tieltä (nro110) käännytään Kaarinassa Saaristotielle (nro 180). Kahden kilometrin jälkeen käännytään vasemmalle, Linnanrauniontielle, jota ajetaan 8,2 km linnanraunioille.

Veneellä tai kajakilla
Linnanraunioille pääsee veneellä. Laituri sijaitsee pohjoisrannalla (N 60° 06.50' E 22° 18,7', WGS84 ). Laiturin edustalla on syvyyttä noin kaksi metriä. Laiturin viereen pääsee rantautumaan myös kanootilla tai kajakilla.

 

Palvelut

Tilauksesta maksullisia ryhmäopastuksia Kaarinan oppailta (www.visitkaarina.fi), tulentekopaikka, kuivakäymälä (käymälä valmistuu toukokuussa 2018), laituri sekä Kuusiston kartanon kesäkahvio ja taidenäyttely (www.kuusistontaidekartano.fi) noin 700m ennen rauniolinnaa.
Lomakeskus Koivukankare (www.koivukankare.com) tarjoaa palveluja Kuusiston alueella, ja sillä on yhteistyösopimus Metsähallituksen kanssa. Lomakeskus sijaitsee noin 2 km päässä Kuusiston linnanraunioiden parkkipaikalta.
Liikuntaesteisten palvelut: Linnanraunioiden ympäri kulkevalla polulla pääsee liikkumaan avustajan kanssa. Myös tulentekopaikka ja kuivakäymälä ovat käytettävissä. Liikuntaesteiset voivat ajaa autolla linnanraunioiden vieressä olevalle pienelle pysäköintialueelle. 


Vaativuus ja turvallisuus

Linnanraunioiden osuus sopii myös liikuntarajoitteisille. Kappelinmäen luontopolku sisältää nousuja ja laskuja ja on osin hieman vaikeakulkuisempaa. Etenkin mäen laelle johtava pistopolku on paikoin jyrkkä ja siten haastavampi. Reittivalinnoilla voi vaikuttaa vaikeusasteeseen.

Linnanraunioilla kiipeily on ehdottomasti kielletty. Muurit ovat paikoin korkealla ja putoamisriski on olemassa.

Yleinen hätänumero on 112. Koordinaatit ohjaavat isolle parkkipaikalle ennen Kuusiston kartanoa.

Linnanrauniot