Liedon Vanhalinnan kulttuuri- ja luontopolut

Liedon Vanhalinna on upea kokonaisuus kartanomiljöössä Aurajoen rannalla. Vanhalinnan kulttuuri- ja luontopolut kulkevat halki kartanon pihapiirin jokirantaan, lähimetsiin ja muinaisen linnavuoren laelle.

Reittikuvaus

Vanhalinnan kartanon vierellä kohoava linnavuori on Suomen laajimmin tutkittu ja löydöiltään rikkain muinaislinna, jota käytettiin keskiajalle asti. Kesäisin linnavuoren laella kukkii hyväntuoksuinen kukkaketo ja sen laelta avautuu häikäisevä näkymä Aurajokilaakson kansallismaisemaan. 

Vanhalinnan luontoon ja historiaan voi tutustua itsenäisesti opastauluin ja ääniopastein varustetuilla kulttuuri- ja luontopoluilla. Kolme eri teemapolkua, Ystävänpolku, Arkeologiapolku ja Historiapolku, kiertävät muinaislinnan ja kartanomiljöön lisäksi Aurajokimaisemassa, vanhoilla työmiesten rakennuksilla ja esihistoriallisilla hautapaikoilla. 

Vanhalinnan museossa on kesäkahvila, näyttelyitä, museopuoti, pakohuone ja vuokrasauna. Tarkista aukioloajat. Maisema Aurajoen rannalla on pysynyt samankaltaisena viikinkiajalta saakka. Vanhalinna onkin yksi Euroopan Neuvoston viikinkireittikohteista.

Liedon Vanhalinna sijaitsee vain reilun 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta ja se on kahden historiallisen valtareitin, Aurajoen ja Hämeen Härkätien, varrella. Vanhalinnaan voi saapua myös joelta pitkin Aurajoen melontareittiä tai pyörällä pitkin Hämeen Härkätietä, Kuuden kunnanosan kierrosta tai Suomen Sydän -kulttuurikuntoilureittiä. 

Esteettömyys

Esteetön WC ja esteetön sisäänpääsy päärakennuksen kellarikerrokseen. Näyttelytiloissa on istumapaikkoja. Vanhalinnan kulttuuri- ja luontopolut eivät ole esteettömiä.