Muurahaispolku

Patikointireitti ja lasten luontopolku, Paimio
 

KARTTAOHJE

Yleistiedot

Vaikeusaste: Helppo
Pituus: n. 1 km
Kesto: 30 min 
Reittimerkinnät: Ei erillisiä reittimerkintöjä. Matkan varrella on opastauluja ja leveää polkua on helppo seurata.
Soveltuvuus:  Sopii hyvin lapsiperheille, polun varrella on myös leikkipuisto. Korkeuserot ovat kohtuullisia.

 

Yleiskuvaus

Paimion Museomäellä vieraileva pääsee nauttimaan historiasta, viihteestä ja luonnosta, ja Muurahaispolku tarjoaa elämyksiä niin pienemmille kuin suuremmillekin kävelijöille.

Samasta osoitteesta löytyvät paikallishistoriasta kertova kotiseutumuseo, kesäteatteri ja lapsiperheille soveltuva Muurahaispolku. Polun varrelle sijoittuu useita muinaisjäännösalueita, jotka ajoittuvat aina kivikauteen asti ja kertovat paikan tuhansia vuosia jatkuneesta asutushistoriasta. Pienille luonnontutkijoille polku tarjoaa tietämystä luonnosta ja eläimistä kuvitettujen taulujen muodossa. Tien toisella puolella voi virkistyä maauimalassa.

Paimion kaupungin antamaa lisätietoa: http://www.paimio.fi/muurahaispolku


Reittikuvaus

Muurahaispolku on lapsille suunniteltu luontopolku, joka kiertää kotiseutumuseon ja kesäteatterin alueen lähimetsän leveää ja tasapohjaista murskepolkua pitkin. Polun varrella on kuvitettuja luonnosta ja eläimistä kertovia tauluja. Talvisin polulle tehdään hiihtolatu. Polulla ei ole erillisiä rakenteita taukopaikoiksi, mutta reitin varrella on kookkaita kiviä, joita vasten voi halutessaan levähtää. Myös noin polun puolivälissä sijaitsevan leikkipuiston voi valita taukopaikaksi.

Polun varrelle sijoittuu useita muinaisjäännösalueita. Kotiseutumuseon takana oleva metsä kätkee siimekseensä kaksi hautaröykkiötä, jotka on koottu pyöreistä rantakivistä. Röykkiöiden rakennus ajoittuu pronssi- tai rautakaudelle. Vielä näitäkin vanhempia löytöjä on tehty noin polun puoliväliin sijoittuvalta Hossilan muinaisjäännösalueelta, jolla on arkeologisten kaivausten perusteella sijainnut kivikautinen asuinpaikka. Välittömästi asuinpaikan pohjoispuolella on pronssikautiseksi ajoitettu hautaröykkiö.

Kohteesta sekä etelään että pohjoiseen sijoittuu lisäksi lukuisia muita kivi- ja rautakautisia asuinpaikkalöytöjä ja pronssi- ja rautakautisia hautapaikkoja pitkin Paimionjoen vartta. Esihistoria on tällä alueella vahvasti läsnä, ja asutus on joen rannoilla saattanut jatkua katkeamattomana aina kivikaudelta tähän päivään asti. Pronssikautisia asuinpaikkalöytöjä tunnetaan maastamme todella vähän, mikä johtuu suureksi osaksi siitä, että asutus on samoilla paikoilla jatkunut katkeamatta pronssikaudelta rautakaudelle. Tämän takia jäljet pronssikauden asukkaista ovat sulautuneet myöhempien asukkaiden jäänteisiin. Pronssikauden hautaröykkiöt, jotka on rakennettu vainajia kunnioittamaan ja jotka ovat usein pysyneet lähes koskemattomina rakentamisen jälkeen, kertovat kuitenkin tutkijoille omaa tarinaansa ja osoittavat ihmisten vaikuttaneen alueella myös tuona ajanjaksona.


Nähtävyydet

Museomäen mylly
Paimion kotiseutumuseo http://www.paimio.fi/museot
Kesäteatteri http://www.paimionkesateatteri.fi
Hossilan asuinpaikka ja hautaröykkiö https://www.kyppi.fi/to.aspx?id=112.577010045
Kotiseutumuseon pronssi-rautakautiset hautaröykkiöt https://www.kyppi.fi/to.aspx?id=112.1000004268


Hyvä tietää

Osoite:  Sähköyhtiöntie 198, 21530 Paimio
Koordinaatit: EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6712503, 263073
KKJ:n yhtenäiskoordinaatisto: 6715322, 3263146

ETRS89/WGS84:

 

ast. min. sek.

ast. min. (desimaali)

ast. (desimaali)

Lat:

60° 28' 43,783"

60° 28,72972'

60,478828595°

Lon:

22° 41' 15,958"

22° 41,26596'

22,687766001°

Kesällä polku on osittain suljettu kesäteatterin n. kolmiviikkoisen esityskauden (kesä-heinäkuu) aikana iltaisin teatteriesitysten ajan. Tällöin myös pysäköintipaikka suljettu, pysäköinti tien toisella puolella. Tarkista kesäteatterin esitysajat sekä kotiseutumuseon, maauimalan ja saunan aukioloajat Paimion kaupungin nettisivuilta: http://paimio.fi/muurahaispolku

 

Palvelut

Maauimala, sauna http://paimio.fi/uimapaikat
Hossilantien leikkipuisto
Paimion keskusta-alueen palvelut ja nähtävyydet n. 3 km
Kesäkahvila Cafe Atsalea n. 3 km http://www.cafeatsalea.fi/

Talvella polun käyttö kävelyyn on kielletty, mikäli hiihtolatu on ajettu.


Vaativuus ja turvallisuus

Muurahaispolun pohjana on tasainen murskepinta, joten se sopii vaikka lastenvaunujen kanssa kierrettäväksi. Kohtuullisten suurten korkeuserojensa takia polku ei ole täysin esteetön.

Yleinen hätänumero: 112. Koordinaatit ohjaavat parkkipaikalle.