Nautelankosken luonnonsuojelualueen polut

Nautelankosken luonnonsuojelualue ja siihen liittyvä museoalue ovat yhdistelmä jokivarren luontoa, muinaismuistoaluetta ja vuosisatojen kuluessa muodostunutta rakennettua ympäristöä. Poluille ei saa tuoda koiria tai kissoja edes kytkettynä.

Reittikuvaus

Nautelankosken luonnonsuojelualueen polut kulkevat Aurajoen molemmilla rannoilla vieden kulkijan lehdoista sekametsiin ja rinneniityille. Vieressä kohisee Aurajoen pisin koski, Nautelankoski. 

Alueella on myös Nautelankosken museo, joka esittelee alueen rikasta kulttuurihistoriaa. Museo on kesäaikaan auki säännöllisesti ja muina aikoina sopimuksesta. Museossa on näyttelytilojen lisäksi auditorio, kahvio ja museopuoti. Lauri Nautelan museorakennus on esteetön.

Nautelankosken luonnonsuojelualueen polkujen varrella on opastauluja, joissa kerrotaan alueen kasveista ja eläimistä sekä alueen muodostumisesta. Joen itärannalla on näkötorni. Polut kulkevat luonnonsuojelualueella, jonne ei saa ottaa mukaan kissoja tai koiria edes kytkettynä. Kesäaikaan on pysyttävä tarkasti poluilla.

Nautelankosken luonnonsuojelualueen polut ovat kapeita luonnonpolkuja. Poluilla on joitain tukirakenteita, kuten pitkospuita, mutta savinen maasto voi silti olla liukasta ja vaikeakulkuista etenkin jyrkissä rinteissä. Polku ei sovellu liikuntaesteisille. Sekä itä- että länsirannan polku on noin 1,2 kilometriä edestakaisin. Jos kuljet molemmat polut, tulee matkaksi 2,4 kilometriä. Kun joen vesi on oikein matalalla, voi joen ylittää kiviä pitkin kosken alaosasta omalla vastuulla, jolloin poluista saa ympyräreitin.