Paimion luontopolku

Patikointireitti, Paimio

KARTTAOHJE

Yleistiedot


Vaikeusaste: Keskivaikea
Pituus: 4,3 km
Kesto: 2-3 h
Reittimerkinnät: Siniset maalimerkit ja puiset viitat. Polun varrella opastetauluja. Polun lähtöpisteessä on karttataulu.
Soveltuvuus: Liikuntarajoitteisia suositellaan kulkemaan polun alkuosa edestakaisin. Polulla ei saa pyöräillä tai ratsastaa. Pienille lapsille on hyvä varata mukaan kantorinkka.

 

Yleiskuvaus

Paimion luontopolkua pitkin kulkiessa kokee luonnonrauhaa ja erämaatunnelmaa vaihtelevassa maastossa.

Polun varrelta löytyy suomaisemaa ja -lampia, laakea kallioylänkö ja erilaisia metsämaisemia. Luontopolun alueella pesii kuutisenkymmentä lintulajia, joista kerrotaan osassa polun varren lukuisista opastetauluista. Polun puolivälissä voi kiivetä näkötorniin ihailemaan koko komeutta ylhäältä käsin, minkä jälkeen eväät maistuvat nuotiopaikalla tulen leikkiä katsellen. Turpeennoston ja kiventyöstön historiaan alueella voi tutustua polun lähtöpaikan pienessä museossa.


Reittikuvaus

Luontopolku on monipuolinen ulkoilureitti Paimion Iso-Heikoisissa. Matkaa sinne on noin kuusi kilometriä Paimion keskustasta. Luontopolun varrella tapaa monen ikäisiä metsäalueita ja erilaisia luonnon maisemia kuten suoalueita, vesimaisemia ja avointa kalliomaastoa. Polku kiertää noin neljän kilometrin pituisen lenkin, joten aivan perheen pienimpien kanssa sitä ei jalkaisin kannata lähteä kulkemaan.

Polun lähtöpaikalla on pieni aina avoin museo, jonka Suo, piuha ja turve –näyttely kertoo alueella toimineesta turvepehkutehtaasta. Rakennus on turvetehtaan vanha konehuone. Lisäksi polun varrella on opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta ja käytöstä. Luontopolun alkupuoli (myötäpäivään kiertäen) on helppokulkuista, tasaista maastoa polkua ja pitkospuita pitkin. Näkötornin jälkeen polun loppuosa on maastoltaan alkua vaativampaa. Pitkospuut, sillat ja köysikaiteet ovat helpottamassa kulkemista hankalimmissa paikoissa. 

Laajan suolammen rannalla polun alkuosassa on levähdyspaikka, jossa voi pysähtyä nauttimaan luonnon äänistä ja avarasta maisemasta. Polun puolimatkassa on näköalatorni, laavu ja nuotiopaikka, polttopuut löytyvät katoksesta paikan päältä. Näkötornin vieraskirjaan voi jättää terveiset seuraaville kävijöille ja paikalle asennetun kiikarin avulla voi ihailla maiseman yksityiskohtia. Polun loppupuolella on mahdollisuus tutustua myös mukaelmaan sota-ajan korsusta.

Reitti kulkee pitkin vanhoja ratalinjoja, joita pitkin turvetta kuljetettiin pois alueelta.

Luontopolun kuvaus Paimion kaupungin nettisivuilla: http://www.paimio.fi/luontopolku
Luontopolun kuvaus retkipaikka.fi-sivuilla: https://retkipaikka.fi/paimion-luontopolku/


Nähtävyydet

Luontopolun museo: Suo, piuha ja turve -näyttely
Suolampi
Näkötorni
Pirunpelto
Korpelan korsu


Hyvä tietää

Osoite:  Luontopoluntie 54, 21540 Paimio
Koordinaatit: EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6708588, 267061
KKJ:n yhtenäiskoordinaatisto: 6711405, 3267136

ETRS89/WGS84:

 

ast. min. sek.

ast. min. (desimaali)

ast. (desimaali)

Lat:

60° 26' 45,948"

60° 26,76580'

60,446096624°

Lon:

22° 45' 52,892"

22° 45,88154'

22,764692276°

 

Koska reitistö kulkee yksityismailla, on poluilla kulkiessa noudatettava tarkasti jokamiehen velvollisuuksia. Polku on tarkoitettu jalkaisin kulkemista varten. Pyörillä tai hevosilla ei luontopolulla saa liikkua. Pidäthän koirat kytkettyinä ja kuljetat omat roskasi pois.

Reittiä ylläpitää Paimio-Seura vapaaehtoisvoimin, yhteistyökumppanina Paimion kaupunki. Tiedustelut ja palaute sekä mahdolliset huomiot: 02 474 511 (kaupungin puhelinvaihde) tai touristinfo@paimio.fi.

Korpelan korsun ovat rakentaneet Paimion Sotaveteraanit vuonna 1998.

 

Saapuminen

Autolla
Kevolantieltä käännytään Iso-Heikoistentielle. Tätä ajetaan 1,6 km Luontopoluntien alkuun. Tie nousee
vasemmalle rinteeseen. Matkaa rengaspolun alkuun on parkkipaikalta noin 100 m.


Vaativuus ja turvallisuus

Luontopolun alkupuoli (myötäpäivään kiertäen) näkötornille saakka on helppokulkuista, mutta luontopolun lopussa maasto on vaativampaa. Näkötorniin kiipeäminen tapahtuu omalla vastuulla. Puiset rakenteet voivat olla liukkaita märällä kelillä ja polku voi olla paikoin kostea.

Yksi vesiuoma ylitetään polun varrella kapeaa siltaa pitkin. Huolehdithan lasten turvallisuudesta! Suositus liikuntarajoitteisille: näkötornilta ei jatketa matkaa eteenpäin, vaan palataan tuloreittiä.

Polulla ei ole talvikunnossapitoa.

Yleinen hätänumero: 112. Koordinaatit ohjaavat parkkipaikalle.

Suomaisema