Penimäen muinaispolku

Patikointireitti, Paimio
 

KARTTAOHJE


Yleistiedot

Vaikeusaste: Keskivaikea
Pituus: n. 700 m edestakaisin
Kesto: 0,5-1 h 
Reittimerkinnät: Polku on merkitty puisin, matalin hannunvaakunapaaluin ja sen varrella on Museoviraston opastaulu.
Soveltuvuus: Ei suositella liikuntarajoitteisille. Polulla on jyrkkä ja kivinen mäki, ja kallion laella liikkuminen on haastavaa. Polulla ei saa kulumisherkkyyden vuoksi pyöräillä tai ratsastaa.

 

Yleiskuvaus

Penimäen muinaispolku kulkee metsäisessä rinnemaastossa, jossa voi ihastella jylhiä jyrkänteitä ja myrskyjen jäljiltä kaatuneita puita.

Jyrkkä nousu johtaa kahdelle pronssikautiselle hautaröykkiölle. Röykkiöiden luona oleva Museoviraston opastaulu kertoo alueen muiniashistoriasta. Paimionjokilaakson viljelysaukeaa reunustavat korkeat kalliot olivat otollinen paikka pronssikauden ihmisille rakentaa vainajia kunnioittavat hiidenkiukaat, kiviset hautaröykkiöt. Röykkiöiden takaiselta kallion reunalta avautuu näkymä jokilaaksoon ja sitä nykyisin halkovalle Turku-Helsinki –moottoritielle. Muuten polku kulkee havumetsässä, jonne myrskyjen kaatamat puut ovat jääneet hiljalleen maatumaan.


Reittikuvaus

Penimäen muinaispolku johtaa kahdelle pronssikautiselle röykkiölle, joiden vierellä voi hengähtää ja nauttia retkieväitä jyrkän nousun jälkeen. Polulla on yksi hyvin jyrkkä rinneosuus, ja ylhäällä kalliolla liikkumisessa on hieman haastetta, joten kulkureitti ei sovi liikuntarajoitteiselle. Toisaalta vaihteleva maasto ja kiipeilymahdollisuudet innostavat pientäkin lasta kulkemaan itse. Matka ei ole pitkä, ja takaisin tullaan samaa reittiä - alamäkeen. Ensimmäisen röykkiön vieressä on matalat penkit evästelyä varten. Polun varrelta löytyy postilaatikko, jonka kätkemään vieraskirjaan voi jättää terveisensä seuraaville kävijöille.

Kaksi pronssikautista kiviröykkiötä sijaitsevat kallion laella, kumpikin omalla kumpareellaan. Tasalakinen röykkiö tutkittiin 1920-luvulla ja koottiin sen jälkeen ennalleen. Tämän röykkiön reunakehä on ladottu isoista laakakivistä, joista suurimmat ovat yli metrin mittaisia. Toisen röykkiön kivet ovat osittain hajallaan. Kohde kuuluu laajaan Paimionjokilaakson kulttuurimaiseman suojelualueeseen, joka sisältää muinaisjäännösten lisäksi useita historiallisen ajan kohteita sekä rakennussuojelukohteita.

Reitti on merkitty matalilla, puisilla hannunvaakunatolpilla.

Polun kuvaus Museoviraston sivuilla: http://www.muinaispolut.fi/polkureitit/paimio-penimaen-polku
Esite Paimion arkeologisista kohteista: http://www.paimio.fi/files/945/Esihistoriasite_nettiin.pdf


Nähtävyydet

Pronssikautiset kiviröykkiöt eli hiidenkiukaat: https://www.kyppi.fi/to.aspx?id=112.577010009
Näköalapaikka Paimionjokilaaksoon kallion laella


Hyvä tietää

Osoite:  Käräjätie 65, 21510 Paimio
Koordinaatit: EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6707519, 259544
KKJ:n yhtenäiskoordinaatisto: 6710336, 3259616

ETRS89/WGS84:

 

ast. min. sek.

ast. min. (desimaali)

ast. (desimaali)

Lat:

60° 25' 55,635"

60° 25,92725'

60,432120862°

Lon:

22° 37' 47,150"

22° 37,78583'

22,629763776°

 

Saapuminen

Autolla
Paikalle voi tulla joko 110-tien tai Paimiontien kautta. Käännytään näitä teitä yhdistävälle kapealle hiekkatielle, Käräjätielle, jonka varrella viitta "Penimäen röykkiöt 300 m". Viitan vieressä on parkkipaikka, ja sen reunassa polun lähtöpiste, joka on merkitty puisilla hannunvaakunoilla.

Bussilla
Föli-bussit numero 703 ja 705 pysähtyvät Helsingintien ja Käräjätien risteyksessä (Pysäkki nro 6648, Auvola). Pysäkiltä on noin 850 m kävelymatka polun lähtöpisteeseen.


Vaativuus ja turvallisuus

Polulla on yksi hyvin jyrkkä rinneosuus, ja ylhäällä kalliolla liikkumisessa on hieman haastetta. Kokonaisuudessaan matka on kuitenkin lyhyt.

Yleinen hätänumero: 112. Koordinaatit ohjaavat parkkipaikalle.

Penimäki