Maalun Pirunpellonpolku

Patikointireitti ja luontopolku, Sauvo
 

KARTTAOHJE

Yleistiedot

Vaikeusaste: Helppo
Pituus: 1,6 km edestakaisin
Kesto: 1-2 h
Reittimerkinnät: Keltaiset nauhat, puiset viitat, opastaulut
Soveltuvuus: Polku soveltuu lapsiperheille. Ei suositella liikuntarajoitteisille.

 

Yleiskuvaus

Maalun luontopolku tarjoaa samalla niin sota-ajan ilmavalvonnan historiaa kuin geologisen erikoisuuden, pirunpellon, ja upeat näköalat rannikkoseudun maisemaan.

Pirunpellonpolku lähtee Maalunmäen näköalatornin läheisyydestä. Polun varrelta löytyy hyvin säilynyt pirunpelto, jäätikön ja rantavoimien muodostama kivikko. Polku jatkuu Paratiisimäelle, jolta on huikaiseva näköala Maalunlahdelle.


Reittikuvaus

Reitti lähtee liikkeelle Maalun näköalatornin alapuolelta, johon innokkaimmat voivat kiivetä jo matkan alkuvaiheessa maisemia ihastelemaan. Nykyinen näköalatorni on rakennettu historialliselle paikalle, jossa sotavuosina sijaitsi ilmanvalvontatorni Maalunmäen korkeimmalla kalliolla. Karunalaiset lotat päivystivät tornissa talvi- ja jatkosodan ajan. Tornista näkyi kauas merelle Paraisille ja Nauvoon ja hyvällä säällä oli mahdollista ihailla Turun tuomiokirkon tornia. Tornin vieressä on opastaulu, joka kertoo sen edeltäjän historiasta.

Itse luontopolulle lähdetään palaamalla pieni matka tietä pitkin parkkipaikan suuntaan ja käännytään vasemmalle ojan ylittävän sillan kohdalta. Alkuosa reitistä kulkee hakkuuaukean poikki, ja täällä polku voi paikoin olla kostea. Noin puolivälissä polkua vastaan tulee pirunpelto, jääkauden loppuvaiheessa syntynyt jään ja rantavoimien kasaama ja hioma laaja kivikko. Pirunpellot sijaitsevat kallioiden laella tai niiden kaltevilla ylärinteillä, tasossa jossa vedenpinta on korkeimmillaan ollut jääkauden jälkeen. Nimi juontuu uskomuksesta, että vain piru voisi kyntämällä saada aikaan niin kivisen pellon.

Pirunpellolta polku nousee kallioiseen maastoon ja jatkuu lakea pitkin näköalapaikalle, Paratiisimäelle. Täällä voi istahtaa kalliolle käkkärämännyn katveeseen, pitää evästauon ja ihailla mäeltä avautuvaa näköalaa läheisille pelloille ja Maalunlahdelle.  Paluu takaisin lähtöpisteeseen tapahtuu samaa polkua pitkin, ja lopuksi voi vielä energinen retkeilijä kipaista uudelleen näkötorniin kiikaroimaan. Muiden kelpaa istua viereisellä taukopaikalla eväitään nauttien.

 

Nähtävyydet

Näkötorni
Pirunpelto
Paratiisimäen näköalapaikka


Hyvä tietää

Osoite: Maaluntie 130, 21590 Karuna
Koordinaatit: EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6688296, 257119
KKJ:n yhtenäiskoordinaatisto: 6691105, 3257190

ETRS89/WGS84:

 

ast. min. sek.

ast. min. (desimaali)

ast. (desimaali)

Lat:

60° 15' 30,891"

60° 15,51484'

60,258580711°

Lon:

22° 36' 32,668"

22° 36,54447'

22,609074543°

Kallioiden kasvillisuus ja jäkälikkö on herkkää kulumiselle, joten liikuthan vain polkua pitkin.

 

Saapuminen

Autolla
Kohdetta lähestytään Sauvon-Kemiöntietä (vt 181) pitkin, jolta käännytään oikealle Maaluntielle Torikan kohdalla. Maaluntietä ajetaan noin 1,25 km ja käännytään vasemmalle kohteeseen ohjaavan viitan kohdalta.  Heti Maalunmäen alla on pieni pysäköintipaikka, josta 150 m kävely metsäautotietä polun alkuun ja näköalatornille.

Pyörällä
Maalun Pirunpellonpolku sijaitsee Tammireitteihin kuuluvan Sauvon kierros -pyöräilyreitin varrella. Katso reitti täältä: http://www.tammireitit.fi/sauvonkierros

 

Palvelut

Rantolan Puoti, ravintola, kievari ja kyläkauppa n. 3 km http://www.rantolanpuoti.fi 
Kamparsin luomutila https://www.kylaan.fi/products/kamparsin-luomutila-karuna 
Grelsbölen Tila, puuteltta majoitusta, itsepalvelukioski ja maatilaleipomo https://www.grelsbole.fi

 

Vaativuus ja turvallisuus

Polku on helpohko, mutta keväällä tai sateen jälkeen alkuosassa on paikoin kosteita osuuksia ja kalliot voivat olla liukkaita. Pirunpellon kivillä kävelyä kehotetaan välttämään. Nousu näkötorniin ei sovellu liikuntaesteisille tai korkean paikan kammoisille.

Yleinen hätänumero on 112. Koordinaatit ohjaavat parkkipaikalle.

Pirunpelto