Sauvon kierros

Pyöräilyreitti, Sauvo

KARTTAOHJE

Yleistiedot

Vaikeusaste: Keskivaikea
Pituus: 58,8 km + lisälenkki 2,3 km
Kesto: 1-3 päivää
Reittimerkinnät: Ei reittimerkintöjä toistaiseksi
Soveltuvuus: Pituutensa puolesta vaatii hyvää yleiskuntoa. Reitillä muutamia jyrkkiä mäkiosuuksia.

 

Yleiskuvaus

Sauvon mutkittelevilla teillä pääset nauttimaan rauhallisista maalaismaisemista: kumpuilevia peltoja, hiljaisia metsätaipaleita ja vieressä kohoavia kalliomäkiä.

Matkan varrella näet idyllisiä pihapiirejä, reheviä puutarhoja ja niityillä laiduntavia kotieläimiä. Voit tutustua paikalliseen kulttuuritarjontaan, geologisiin erikoisuuksiin, poiketa luontopolulle tai pulahtaa mereen uimaan. Reitin varrella kannattaa pysähtyä maistamaan maukasta sauvolaista lähiruokaa paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Yöpaikaksi voit valita makusi mukaan vuokramökin, B&B:n, hostellin tai leirintäalueen.


Reittikuvaus


Sauvon kierroksella tutustuu Sauvon ihastuttaviin maisemiin, lähiruokaan, virkeään kulttuurielämään ja monipuolisiin luontokohteisiin. Reitti noudattaa sekä päällystettyjä maanteitä että sorapintaisia kylä- ja mökkiteitä. Maasto on pääosin tasaista tai loivapiirteistä, mutta reitille mahtuu muutama jyrkempi ja mutkaisempi kohta. Kovakuntoiset voivat kiertää reitin päivässä, mutta verkkaisemmasta menosta nauttiville riittää pysähdys- ja yöpymispaikkoja aina kolmelle päivälle. Sauvon kierrokselle voi lähteä Sauvon harmaakivikirkolta. Alkumatka noudattaa samaa reittiä kuin Liivalan lenkki, joka on oma kohteensa Tammireiteissä.

Reitti alkaa Sauvon keskiaikaiselta harmaakivikirkolta, joka rakennettiin nykyiseen asuunsa pääosin 1460–1472. Tuolloin katolinen seurakunta omisti kirkon Pyhälle Klemensille. Holvien kalkkimaalaukset koostuvat kasviornamenteista ja apostolien ja profeettojen henkilökuvista. Kirkon tai hautausmaan pysäköintipaikalta suunnataan Sauvontietä kohti toria. Sen laidalla on Sauvon kirkonkylän valkoinen helmi, entinen osuuskaupparakennus Aitta, joka edustaa tyylipuhdasta 1930-luvun funkkista. Talon yläkerrassa on mahdollisuus aamiaismajoitukseen 2-4 hengen huoneissa ja tilaa löytyy myös pienille ryhmille. Kesälauantaisin kannattaa myös tutustua kesätoriin ja napata mukaan retkievästä paikallisilta tuottajilta.

Torin kulmalta pyöräreitti kääntyy Vintterintielle. Vasemmalla on vanhassa meijerirakennuksessa toimiva kirjasto. Oikealle Saustilantielle käännyttäessä on kaksi kilometriä uuttaa pyörätietä. Käänny pyörätien mukana Uudenkirkontielle, joka jatkuu Vallerinnantienä. Vallerinnantiellä, Kangaksen asuinalueen jälkeen, tie muuttuu sorapintaiseksi maalaistieksi.

Vallerinnantie halkoo peltomaisemaa, kun se vie kohti 181-tietä. Tien käännyttyä etelään voi poiketa RajaPuodissa, jossa toimii kesäisin kahvila ja paikallisten tilojen tuotteita myyvä puoti. Paimiosta Sauvon kautta Kemiönsaarelle vievä tie 181 on vilkkaasti liikennöity erityisesti loma-aikana viikonloppuisin ja myös aamun ja iltapäivän ruuhka-aikoina. Tien piennar on lisäksi kapea, minkä takia pyöräilijöiden on noudatettava varovaisuutta.

181-tieltä reitti kääntyy Korvalantielle, joka pitkin jatketaan Vanhalle Karunantielle. Se on idyllinen, mutkitteleva ja sorapintainen ”museotie”, jonka varrella on kauniita maalaismaisemia ja maatilojen rakennuksia sekä viehättäviä puutaloja. Tien kunto riippuu paljon säistä: sateiden jälkeen tie voi olla kuoppainen ja kivinen ja soveltuu paremmin maasto- kuin kaupunkipyörällä ajettavaksi. Ennen saapumista Rantolan kylään oikealle vievän Hakalantien päässä on Hännilän Tila, joka tarjoaa ratsastusta ja kesäkuukausina tilapuodin tuotteita.

Rantolan kylässä on tarjolla majoitus- ja ravitsemispalveluita, luomutila, taidenäyttely, uimaranta, laavu ja tanssilava. Täältä on mahdollisuus päästä myös melomaan Rantolanlahdelle ja Rungonsalmelle. Rantolan Puodissa on B&B-majoitusta, kylämyymälä ja kahvila anniskeluoikeuksin. Kamparsin luomutilan puodissa on tarjolla luomu- ja lähiruokaherkkuja sekä kotieläinpiha lasten iloksi. Sauvon kädet ry on monipuolinen ryhmä paikallisia taiteilijoita ja käsityöläisiä, joka pitää kesäisin näyttelyä Karunan meijerissä. Rantolanlahden toisella puolella on venesatama, Karunan Urheilijoiden Kalliorannan tanssilava ja rantasauna sekä Karunan kyläyhdistyksen ruokokattoinen laavu, jonka suojissa voi vaikka nauttia eväitä.

Rantolasta kannattaa poiketa katsomaan harmaasta graniitista rakennettua Karunan kirkkoa. Kirkkoa on luonnehdittu yhdeksi Suomen onnistuneimmista ja kauneimmista kansallisromanttisen tyylin kirkoista. Kierrokselle palattuaan voi noin kolmen kilometrin päässä Rantolan kylästä tutustua Maalun Pirunpellonpolkuun ja sotahistoriaan Maalun näköalatornilla. Luontopolku nähtävyyksineen on patikointireittinä oma kohteensa Tammireiteissä.

Mikäli haluaa tehdä lisälenkin ja käydä Sauvon ja Kemiönsaaren välisellä Rungonsalmensillalla, Maaluntietä jatketaan suoraan 181-tielle ja käännytään oikealle Kemiönsaaren suuntaan. Vähän ennen siltaa oikealle Päisterpääntielle on Grelsbölen Tilan viitta (1,5 km). Tilalla on erikoiskasvinviljelyä, maatilaleipomo ja suoramyynnin itsepalvelukioski. Kioski on avoinna vapusta jouluun asti. Ilman lisälenkkiä jatketaan matkaa kulkemalla pitkin sorapintaisia, pieniä kylä- ja mökkiteitä, Sauvon-Kemiöntien ylitystä lukuun ottamatta. Reitti kulkee lähellä merenrantaa ja kesämökkejä, joiden yksityisyyttä ja rauhaa on hyvä kunnioittaa.

Rajalahden vanhan lossilaiturin lähellä tie muuttuu päällystetyksi Rajalahdentieksi. Vajaa kilometrin jälkeen on viitta Sarapiston SF-Caravan alueelle. Siellä on grillikatos, erilliset saunat miehille ja naisille, vuokrattava perhesauna, WC:t ja mahdollisuus lainata soutuveneitä. Alueella on hyvä hiekkainen uimaranta, joka soveltuu erityisesti lapsille. Rannalla on myös hyppytorni. Ympäristössä ovat hyvät ulkoilu-, sienestys- ja kalastusmahdollisuudet.

Sauvon kierros jatkuu mutkitellen Rajalahden tietä koilliseen. Reitin varrella ohitetaan idyllisiä taloja hoidettuine pihoineen. Rajalahdentieltä käännytään oikealle sorapintaiselle Ampolantielle. Teiden risteyksessä on marjoja ja vihanneksia myyvä Alholan Tilapuoti, joka on auki jatkuvasti. Ampolantietä jatketaan maalaismaisemissa ja sen päässä matka kääntyy mutkitellen kohti pohjoista Ruonantietä, Haminantietä ja viimein päällystettyä Järvenkyläntietä (12085) pitkin. Järvenkylän jälkeen tie koukkaa lounaaseen pientä Kappelinojaa seuraillen ja jatkaa sitten länteen takaisin Sauvon keskustan suuntaan.

Järvenkyläntien varrella (n:o 844) on Alles Gute Vintage on retro- ja vintage-myymälä, jossa on laajasti tuotteita 1800-luvulta 1900 -luvulle. Sieltä löytyy valaisimia, huonekaluja, astioita, vaatteita, hattuja ja retrotuotteita eli vanhalla kaavalla tehtyjä uusia vaatteita ja tuotteita. Järvenkylän alueella on isoja maatiloja, joista sesonkiaikaan voi ostaa mansikoita tai poimia niitä itse. Marikkeessa on vanha myllyn paikka nykyisen Koskelan sillan kohdalla.

Ennen kuin Järvenkyläntie liittyy 181-tiehen, edessä on noin 1,5 kilometrin jyrkkäpiirteinen reittiosuus, joka sisältää sekä nousuja että laskuja. 181-tietä käännytään oikealle kohti Sauvon keskustaa ja jatketaan Sauvontien risteykseen asti, josta noustaan vanhojen puutalojen vieritse Kallenmäelle ja laskeudutaan reitin päätepisteeseen Sauvon kirkolle.

 

Sauvon kyläidylli, Sauvon kierroksen lisälenkki (2,5 km)

Sauvon kyläidylli tarjoa nimensä mukaisesti vanhaa kylämaisemaa, puutaloja ja katsauksen Sauvon historiaan. Reitin voi kulkea joko pyörällä tai kävellen.

Reitti poikkeaa heti Sauvon kierroksen alussa 1930-luvun funkkistalon kohdalta vasemmalle ylittäen Saustilantien Sauvontietä pitkin, joka kulkee museotienä vanhojen talojen välitse. Tie nousee Sauvon kotiseutumuseolle, jona toimivan punaisen Vahtisten maalaistalon historia ulottuu 1700-luvulle.

Museo esittelee viehättävällä tavalla sauvolaista elämää ja kunnan historiaa vuosittain vaihtuvilla näyttelyillä. Pihapiirissä sijaitsevat Vahtisten tilan alkuperäinen aitta sekä lahjoituksena saadut Luhti, savusauna ja Esan Miinan mökki. Mökissä tutustutaan 100-vuotisen torpan tunnelmaan. Puutarhassa taas voi ihastella vanhoja sauvolaisia perinneperennoja. Museo ja museokahvila ovat auki kesäkuun puolivälistä elokuun puoleen väliin.

Museolta jatketaan Kirveskalliontietä kohti Peimari-Areenaa ja Kirveskallion luolaa ja näköalakalliota. Pyörän voi jättää hallin pysäköintipaikalle, josta lähtevää polkua noustaan kalliolle. Vasemmanpuoleinen polku vie suoraan mutta melko jyrkästi ylös. Oikeanpuoleinen taas on leveämpi ja helposti kuljettava, mutta kiertää lähes kilometrin lenkin kalliolle. Kirveskalliolta aukeaa näköala kirkonkylälle ja Vallerinnan peltomaisemaan. Lähes ylimmällä kohdalla sijaitseva ”luola” on syntynyt ison lohkareen romahdettua kalliohalkeaman päälle ja sen läpi voi kulkea. Paluun voi tehdä laskeutumalla jompaakumpaa polkua takaisin pysäköintipaikalle.

Takaisin Saustilantielle kuljetaan kävelytietä urheilukentän ohi ja kohti koulua, jonka ohitettua palataan kirkolle tai liitytään Sauvon kierroksen pyöräilyreitille.

 

Nähtävyydet

Sauvon kirkko ja pappila http://www.visitsauvo.fi/nahtavyydet.html
Puuhaus (käsityöläispuoti) http://www.puuhaus.fi/
Sauvon tori
Funkkistalo
Sauvon kirjasto http://www.sauvo.fi/fi/palvelut/alisivu-4/sauvon-kirjasto/
Sauvon kotiseutumuseo (lisälenkillä) http://www.sauvonmuseo.net/
Kirveskallio (lisälenkillä) http://www.visitsauvo.fi/nahtavyydet.html
Timperin kuppikallio https://www.kyppi.fi/to.aspx?id=112.738010058
Karunan kirkko (poikkea reitiltä 3 km)
http://www.sauvo-karunanseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot/karunan-kirkko
Kamparsin kotieläinpiha https://www.kylaan.fi/products/kamparsin-luomutila-karuna
Sauvon Kädet ry:n kesäinen taidenäyttely https://www.sauvonkadet.fi/
Karunan laavu http://www.visitsauvo.fi/nahtavyydet.html
Maalun näköalatorni ja luontopolku http://www.reitisto.fi/pirunpellonpolku
Hiirmetsän tonttupolku http://www.reitisto.fi/tonttupolku
Alles Gute Vintage
http://www.raitti181.com/elamyksia-ja-aktiviteetteja/alles-gute-vintage-esittely/


Hyvä tietää

Osoite: Sauvontie 50, 21570 Sauvo
Koordinaatit: EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6697315, 262634
KKJ:n yhtenäiskoordinaatisto: 6700128, 3262707

ETRS89/WGS84:

 

ast. min. sek.

ast. min. (desimaali)

ast. (desimaali)

Lat:

60° 20' 33,320"

60° 20,55533'

60,342588834°

Lon:

22° 41' 52,163"

22° 41,86939'

22,697823132°

Paras pyörä reitille on maastopyörä tai hybridi. Reitillä pyöräillään myös yksityisteillä. Kunnioita siis tonttien yksityisyyttä ja kanna roskat mukanasi, jotta pyöräilyreittien käyttö on jatkossakin mahdollista.

 

Saapuminen

Autolla
Sauvon kierroksen lähtöpaikkana toimii Sauvon kirkon pysäköintialue. Myös kirkon hautausmaan viereiselle parkkipaikalle voi pysäköidä. Sauvon kirkolle pääsee sekä moottoritieltä että 110-tieltä kääntymällä 181-tielle etelään Kemiönsaaren suuntaan. 181-tieltä käännytään Sauvon keskustaan, ajetaan 200 metriä ja käännytään oikealle Sauvontielle. Jatketaan torin ohi 300 metriä kirkolle.

Vaihtoehtoisesti kierrokselle voi lähteä Peimari-Areenan edestä. Reitille pääsee myös Paimion puolelta esimerkiksi Paipin pysäköintipaikalta ajamalla yhdysreittiä Husontien ja Saustilantien kautta.

 

Palvelut

Ravintolat, kahvilat ja kuppilat
Sauvon RajaPuoti http://sauvonrajapuoti.fi/
Rantolan kievari ja puoti http://www.rantolanpuoti.fi/
Halslahden luomutila ja kesäkahvila (2 km reitiltä) http://www.halslahdenluomu.fi/
Ravintola Kalle’s Backa 55 (tilausravintola) http://www.tappers.fi/index.php/kalles-backa-55
Hakkisherkku https://www.hakkisherkku.fi/
Tilapuodit
Sauvon RajaPuoti
Kamparsin luomutila https://www.kylaan.fi/products/kamparsin-luomutila-karuna
Alholan tilapuoti http://www.sauvopalvelee.fi/ruoka-matkailu-ja-maaseutu/suoramyyntitiloja.html
Wanha Liesniemi http://www.wanhaliesniemi.fi/
Majoitus
Funkkistalo Aitta https://www.booking.com/hotel/fi/aitta.fi.html
Hännilän tila http://www.hannilantila.fi/
Rantolan Puodin B&B http://www.rantolanpuoti.fi/
Sarapiston SF-Caravanalue http://www.sfc-sarapisto.net/etusivu
Elämys Ämmi https://www.ammila.fi/
Grelsbölen Tila https://www.grelsbole.fi
Urheilupaikat
Peimari-Areena (lisälenkillä) http://www.peimariareena.fi/
Suojalan valaistu pururata
Rantolan uimaranta http://www.sauvo.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/rantolan-uimaranta/
Sarapiston uimaranta http://www.sauvo.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/sarapiston-uimaranta/


Vaativuus ja turvallisuus


Kesäsesonkina erityisesti 181-tie on vilkas, ja pienilläkin teillä saattaa olla kohtalaisesti liikennettä, joten noudata varovaisuutta ja jätä autoille hyvä ohitustila. Osa teistä on päällystämättömiä maalaisteitä, joiden kunto vaihtelee säiden mukaan. Paikoitellen on hyvä varautua kuoppiin, epätasaisuuksiin, irtosoraa ja pölyyn.

Yleinen hätänumero on 112. Koordinaatit ohjaavat parkkipaikalle.